torstai 4. toukokuuta 2017

Perjantai 12.5 ja maantaitehtävä 15.5

Ota työssäoppimispaikkasi permanentti- ja kiinnitysaineista INCI-luettelo. Tee taulukko permanenttiaineen ja kiinnitysaineen ainesosista ja selvitä niiden tehtävät tuotteessa.

Tämä INCI luettelo on Silk keratin simin permanentti aineista

Raaka-aineet ja niiden merkitys

Aqua- puhdistettu vesi, liuotin

Thioglycolic Acid- Thioglykolihappo, permanentin vaikuttava aine

Ammonium Bicarbinate- Puskuri, pH:n säätäjä

Ammonia- Ammoniakki, pH:n säätäjä. Varmistaa pelkistimen tehon ja turvottaa hiuksen suomukerroksia permanentatessa

Silk Amino Acids- Silkkiproteiini kosteuttaa ja korjaa hiusta

Hydrolyzed Keratin- Hiuksenrakentaja, hydrolysoitunutta keratiiniproteiinia. Suojaa ja korjaa hiusta.

Hydrolyzed Vegetable Protein PG- propyl Silanetriol- Hiusta sisäisesti ja ulkoisesti vahvistava kasviproteiinipohjainen tehoaine. Hiuksen veto-ja taivutuslujuus sekä hankauksenkesto paranevat ja näin ollen hius ei katkeile eikä kulu.

Hydrolyzed Collagen- Hiuksenrakentaja, hydrolysoitunutta kollageeniproteiinia. Suojaa ja korjaa hiusta.

Tetrasodium EDTA- Kelatointiaine, jolla on kyky neutraloida metallisuoloja.


Kiinniteaineen INCI ( SIM Fix 1+1 Osmose )

Aqua- Puhdistettu vesi, liuotin

Hydrogen Peroxide- Vetyperoksidi, hapetin

Cocamidopropyl  Hydroxysultaine- Mieto vaahtoava aine. Edesauttaa tuotteen käytettävyyttä ja pois huuhtoutumista

Phosphoric Acid- Fosforihappo, pH:n säätäjä ja stabilaattori, stabiloi tuotteen rakennetta

Tetrasodium Etidronate- Kompleksointiaine, joka neutraloi vedessä esiintyviä epäpuhtauksia tehden ne vesiliukoisiksi. Edesauttaa tuotteen säilymistä

Phenacetin- Stabilisaattori, stabiloi tuotteen rakennetta

Väriä ja kiharaa s. 194 -207
Hiuksen mikrorakenne koostuu kolmenlaisista kemiallisista silloista. Mitkä nämä sillat ovat?

Hiuksen proteiiniketjujen välissä on kolmenlaisia kemiallisia sidoksia. Suolasidoksia on negatiivisesti ja positiivisesti varautuneiden atomien välillä. Vetysidoksia on vety- ja happiatomien väillä. Rikkisidos on kahden kysteiini- aminohapon välinen sidos, jossa rikkiatomit muodostavat toistensa kanssa kovalenttisen rikkisidoksen. vetysidoksia on myös proteiiniketjujen kierteiden välissä.


Millä niistä on suurin merkitys hiuksen pysyvän kihartumisen kannalta?

Osassa aminohapoista on runsaasti rikkiä, kuten kysteiinissä. Vierekkäin sijaitsevat keratiiniketjut kiinnittyvät toisiinsa tiukasti rikkisidoksin, jotka saavat hiuksen rakenteen pysymään koossa. Hiuksen rakenteen koossapysymisen lisäksi rikkisidokset ylläpitävät sen muotoa. Ne pitävät hiuksen suorana, taipusana tai kiharana.

Kuvaa lyhyesti permanentin prosessi eli mitä työvaiheita permanenttiin kuuluu?

1. Hiustenpesu

2. Pesun jälkeen hiukset kierretään tai asetetaan rullille tai taivuttimille. Kun hiukset on kierretty, niihin laitetaan permanenttineste

3. Vaikutusajan jälkeen hiukset voi huuhdella vedellä kevyesti jos haluaa vähentää permanentin hajua hiuksissa. Sen jälkeen lisätää. Kiinnitysneste. Tämän jälkeen rullat puretaan ja lisätään vielä kiinnitysnestettä.. vaikutusajan jälkeen huuhdellaan ja lisätään hoitoaine.

4. Permanenttikäsittelyn päättää hiusten kuivaaminen kampaukseen, jolloin vesi poistuu hiuksista ja vety- ja suolasidokset palaavat ennalleen.

Mitkä ovat permanenttiaineen vaikuttavat ainesosat ja mikä on niiden tehtävä tuotteessa?

Permanentin vaikuttava ainesosa on pelkistin eli vetyatomeja luovuttava ainesosa. Tavallisin pelkistin on tioglykolihappo. Jotta se voi luovuttaa vetyä, sen tulee olla emäksisessä liuoksessa.

Miksi permanenttiaine sisältää aina jotain emäksistä ainesosaa?

Emäksisen ainesosan tehtävä on siis auttaa pelkistävää ainesosaa luovuttamaan vetyä. Hiuksen ja permanentin kannalta on täysin yhdentekevää, onko emäksenä ammoniakki tai etanoliamiini.

 Mitkä ovat yleisimmät permanenttiaineessa käytettävät emäkset?

Ammoniakki tai etanoliamiini

Millä tavalla ne ovat kirjan mukaan erilaisia?

Ammoniakki on yksi vanhimpia jaj turvallisimpia emäksiä, vaikkakin sen tuoksu on pistävä ja epämiellyttävä.
Etanoliamiinia on viime vuosina ryhdytty käyttämään ammoniakin sijaan, sillä jostain syystä ihmiset luulevat ammoniakin olevan hiuksille ja iholle vahingollisempaa kuin etanoliamiini.

Mitä hiuksen mikrorakenteessa tapahtuu, kun se kostutetaan permanenttiaineella?

Permanenttivalmisteiden tuottajat lisäävät permanenttiliuoksiin ihanteellisen määrän pelkistintä, jotta riittävä, muttei liian suuri määrä rikkisidoksista katkea suositeltujen vaikutusaikojen kuluessa. Mitä kauemmin permanenttiaine vaikuttaa hiuksissa, sitä enemmän vetyjä vapautuu ja sitä useampi rikkisidos katkeaa.

Kuinka paljon eroa on emäs- ja
hapanpermanenttien pH-arvoissa?

Puskuroidut permanenttiaineet sisältävät varsinaisen emäksen lisäksi niin sanotun apuemäksen eli karbonaatin. Apuemäs puskuroi liuoksen eli pitää sen pH:n tasaisena koko vaikutusajan , joten pelkistimestä vapautuu koko ajan tasaista vauhtia vetyä.

Hapanpermanentin tunnistaa siitä, että liuos ei sisällä muita pelkistimiä kuin glyseryylitioglykolaatin. Jos tuote sisältää tämän lisäksi jonkin muun pelkistimen, esim tioglykolihapon , se ei ole hapanpermanentti.
( hapanpermanentin pH voi olla 6-7 ja emäspermanenttien pH on 7-8)

Mitä hyötyä hiukselle on hapanpermanenttien käyttämisestä?

Aidon hapanpermanentin mahdollinen hyöty perustuu siihen, että se ei neutraalina tai hieman happamana liuoksena ärsytä ihoa niin voimakkaasti kuin emäksiset liuokset.

Mihin permanenttiaineen valinta perustuu?

Permanenttiaine valitaan hiuksen rakennevaurioiden määrän mukaisesti. Aine voidaan valita myös olomuodon mukaan, esimerkkinä tyvigeelit.

Miten eri erilaisille hiuslaaduille tarkoitetut permanenttilaadut eroavat ainesosien suhteen?

Permanenttituotteiden valmistajat tuottavat erilaisia permanenttilaatuja. Niiden ideana on se, että rakennevaurioituneelle hiukselle tarkoitetut laadut sisältävät vähemmän pelkistäviä ainesosia, lievästi rakennevaurioituneelle hiukselle tarkoitetut laadut sisältävät edellistä enemmän pelkistäviä ainesosia ja vastavaasti täysin vaurioitumattomalle hiukselle tarkoitetut laadut sisältävät eniten pelkistäviä ainesosia.

Miten lisälämpö (esim. lämpökoneen käyttö) vaikuttaa permanenttiaineen tehoon vaikutusajalla?

Lisälämpöä käyttäessä on hyvä muistaa, että vedyn vapautuminen permanenttiaineesta on silloin nopeampaa kuin huoneenlämmössä.

Miten nestemäiset, geelimäiset ja vaahtomuodossa olevat permanenttiaineet eroavat käytössä toisistaan?

Nestemäisiä tuotteita käytetään silloin, kun hiusten tulee kastua kauttaaltaan permanenttiaineella.

Valmiiksi vaahtomaiset tuotteet nesteytyvät hetken kuluttua levityksestä ja imeytyvät hiuksiin nestemäisen tuotteen tavoin.

Geelimäistä permanenttiainetta on kätevä käyttää silloin, kun halutaan levittää tuote vain tiettyyn osaan hiuksistoa, kuten hiusten tyveen.

Miksi permanenttiainetta rullille levitettäessä kannattaa tehdä se pienin erin, useampaan kertaan?

PermanenttiaineHiuksen pyritään useimmiten levittämään mahdollisimman tasaiseksi kaikkiin niihin hiuksiin, joihin käsittely halutaan tehdä.

Koska solujen välissä oleva eikosaanihappo hylkii vesiliuosta. Tästä syystä hiusten ehjärakenteiseen osaan kannattaa levittää permanenttiainetta peninä erinä useampaan kertaan.

Hiuksissa on usein erilaisia rakennevaurioita eri osissa. Esimerkiksi osassa hiusta on luonnonhiusta ja osassa värjättyä/ vaalennettua. Miten tämmöisen tilanteen voi ottaa huomioon permanenttiaineen levitysjärjestyksessä?

Permanenttiaineen levityksessä on otettava huomioon hiuksen rakennevauriot. Happivaurioisilla alueilla aineen vaikutusaika on oltava huomattavasti lyhyempi verrattuna ehjärakenteisen luonnollisen hiuksen vaikutusaikaan. Esim hiuksistoon, jossa on vaalennettua hiusta ja luonnollista hiusta, voidaan permanenttiaine levittää ensin luonnollisen hiuksen alueelle ja myöhemmin vaalennetulle alueelle.

Miten voidaan päätellä vaikutusajan loppupuolella, milloin vaikutusaika voidaan keskeyttää ja kihara on ”valmis” huuhdeltavaksi ja kiinnitysvaiheeseen?

Noudattamalla valmistajien antamia vaikutusaikasuosituksia päästään yleensä hyvin lähelle ihannetta.

Mikä on kiinnitysaineen tärkein vaikuttava ainesosa?

Kiinnitysaineen yleisin vaikuttava ainesosa on vetyperoksidi H2O2. Vetyperoksidi hajoaa helposti vedeksi, H2O, ja yhdeksi vapaaksi happiatomiksi.

Mitä hiuksen mikrorakenteessa tapahtuu, kun se kiinnitysvaiheessa kostutetaan kiinnitysaineella?

Kiinnitysaineen sisältämästä hapettimesta vapautuneet happiatomit "poimivat" rikkiatomeihin sitoutuneet vetyatomit mukaansa, jolloin lähimpänä toisiaan olevat rikkiatomit liittyvät jälleen spontaanisti eli itekseen yhteen.

Useimpien permanenttiaineiden käyttöohjeissa mainitaan ”välihuuhtelu” eli permanenttiaine huuhdellaan vedellä ennen kiinnitysaineen levittämistä. Mitä kirjassa mainitaan tästä huuhtelusta?

Hiukset voi huuhdella vedellä ennen kiinnitysaineen lisäämistä, jos haluaa vähentää hiuksiin jäävää tioglykolihapon hajua. Vesihuuhtelun voi kuitenkin jättää myös pois. Permanentin kannalta vesihuuhtelu on tarpeeton.

Miksi kiinnitysaine tulee levittää aina niskasta alkaen?

Kiinnitysaineen levitys kannattaa tehdä alhaalta ylöspäin, jolloin jokaiselle työvälineelle ja hiukselle saadaan laimentumatonta, tehokasta kiinnitysainetta.

Miksi valmistajan käyttöohjetta on noudatettava tarkasti kiinnitysaineen vaikutusajassa?

Jokainen valmistaja antaa kiinnitysaineelleen vaikutusajat, joita on noudatettava. Vaikutusajan ylittäminen tai jatkuva uuden kiinnittysaineen lisääminen hiuksiin vaikutusajalla aikaansa hiuksiin lisää happivaurioita, jolloin kihara alkaa suoristua syntyvien happivaurioiden vuoksi.

Mitä tarkoitetaan kaksivaiheisella kiinnityksellä?

Ensimmäisessä vaiheessa kiinnitysainetta levitetään rullien päälle mahdollisimman tasaisesti. Vaikutusajan jälkeen rullat puretaan hiuksista pois. Toisessa vaiheessa kiinnitysainetta lisätään rullilts purettuihin hiuksiin varovasti hiuksia puristellen. Toisen vaiheen vaikutusajan jälkeen hiukset huuhdellaan vedellä.

1 kommentti:

  1. Hommat hoidossa perjantai- ja maanantaitehtävien suhteen. Samalla käyty tärkeimmät asiat permiksistä läpi.

    VastaaPoista